Nieuwe opzet Europa League vanaf 2024

De nieuwe opzet van de Europa League start vanaf 2024. Het format van de Europa League 2024/25 bestaat uit één league, in plaats van de traditionele poule-indeling. Ook worden er meer wedstrijden gespeeld.

Het kwalificeren voor de Europa League geschiedt ook in de nieuwe opzet via de nationale competitie. Hiermee houdt de UEFA dus vast aan een open format, waarbij iedere club de kans heeft om op het één na hoogste Europese voetbaltoernooi te spelen.

Alle wedstrijden zullen midweeks gespeeld worden, waardoor de wedstrijden van de nationale competitie in het weekend gewoon doorgang kunnen vinden.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Aantal teams van 32 naar 36 in de nieuwe opzet van de Europa League

  Het aantal teams in de nieuwe opzet van de Europa League gaat van 32 naar 36 teams.

  De vier extra plaatsen in het nieuwe format worden toegewezen aan de volgende teams:

  • 1 club die als nummer 3 eindigt in de nationale competitie van het land dat 5e staat op de UEFA-ranking.
  • 1 club die kampioen wordt in de nationale competitie. Voorheen kwalificeerden zich 4 clubs via het Champions Pad en dit worden er nu 5.
  • 2 clubs uit de landen die de meeste coëfficiënt-punten hebben behaald in het voorgaande Europese seizoen. Deze punten worden berekend door het aantal punten te delen door het aantal deelnemers per land. De 2 extra plaatsen gaan naar de clubs die in de nationale competitie achter de Europa League-posities eindigen.

  Één poule en 8 wedstrijden in groepsfase vanaf 2024/25

  In het nieuwe format van de Europa League bestaat uit één poule met alle 36 deelnemers. Dit betekent dat men afscheid heeft genomen van de traditionele poule-indeling met meerdere groepen.

  Elk team zal minimaal 8 wedstrijden in de nieuwe groepsfase spelen. Dit zullen 8 verschillende tegenstanders zijn, waardoor een club niet twee maal tegen elkaar zal spelen. Elk team speelt 4 thuis- en 4 uitwedstrijden.

  Vóór deze nieuwe opzet voetbalde een club 6 wedstrijden in de groepsronde, tegen 3 verschillende tegenstanders.

  Opzet voor de knock-out fase van de Europa League vanaf 2024/25

  De opzet voor de plaatsing voor de knock-out fase van de Europa Leauge wijzigt ook vanaf seizoen 2024/25.

  De nummers 1 t/m 8 van de groepsronde plaatsen zich automatisch voor de knock-out fase van het toernooi. De nummers 9 t/m 24 spelen play-off wedstrijden, over twee duels, om zich te plaatsen voor de achtste finales.

  16 teams zullen dus doorstromen naar de achtste finales, waarna de knock-out fase verder ongewijzigd blijft met een kwartfinale, halve finale en een finale.

  Nieuwe opzet Europa League veel gestelde vragen (FAQ)

  Uit hoeveel teams bestaat de nieuwe opzet van de Europa League?

  Vanaf 2024/25 zullen 36 teams deelnemen aan de nieuwe opzet van de Europa League.

  Blijft de traditionele poule-indeling bestaan in de nieuwe Europa League?

  Nee, de traditionele poule-indeling van de Europa League wordt vervangen door één grote poule met alle deelnemers.

  Hoeveel teams kwalificeren zich voor de knock-out fase van de Europa League?

  De knock-out fase van de Europa League zal bestaan uit 16 teams in de achtste finale. De knock-out fase blijft dus ongewijzigd.

  Datum gepubliceerd: 18-01-2021 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Reageren


  1 reacties op 'Alles over de nieuwe opzet Europa League vanaf 2024'

  Kevin

  Met deze opzet ontbreken de 'afvallers' vanuit de Champions League, tenzij er een extra ronde tussen wordt geplaatst. Is al bekend of er nog een stap naar de competitie eronder mogelijk wordt? Ik kan dat nog nergens vinden.

  Geplaatst op 26-10-2023 om 10:05

  Meer reacties tonen


  Delen

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  Alles over de nieuwe opzet van de Europa League vanaf 2024. 36 teams spelen 8 wedstrijden in één poule in de groepsfase in het nieuwe format.


  Over de auteur

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

  Independer Energie