Korte samenvatting van beste Europa League momenten | 2023

De Europa League is na de Champions League het belangrijkste Europese toernooi. Maar liefhebbers van de Europa League weten en voelen als geen ander dat de Europa League een aantal prachtige sportmomenten op heeft geleverd – misschien zelfs wel een aantal van de mooiste voetbalmomenten allertijden. Om je alvast voor te bereiden op het komende seizoen van 2023/2024 dat op 21 september van start gaat, zetten we een aantal van de mooiste UEFA Europa League momenten op een rij.

Korte samenvatting van beste Europa League momenten | 2023

Geschiedenis in de maak

Een van de beste dingen aan het kijken naar live wedstrijden is waarschijnlijk het feit dat je kijkt naar geschiedenis in de maak. En hoewel dat op zich al een spannende bezigheid is, wil je je misschien ook aanmelden bij Lapilanders Casino en gebruikmaken van hun fantastische sportsbookplatform. Je weet maar nooit, ook jij kunt een winnaar zijn!

Lukaku, Lukaku!

Ledereen die goed in de UEFA Europa League zit, weet hoe buitengewoon dominant Sevilla de afgelopen jaren is geweest. Niet alleen zijn zij de regerend kampioen, maar zij hebben ook het record van de meeste overwinningen: dit zijn er maar liefst 7. De andere teams komen amper in de buurt: Internazionale won 3 keer (1991, 1994 1998), net als Juventus (1977, 1990, 1993),  Liverpool (1973, 1976, 2001) en Atlético Madrid (2010, 2012, 2018).

In 2020 was het Lukaku die namens Inter maar liefst twee keer scoorde… Eén keer voor Inter, én één keer in eigen doel! Na een bloedstollende eerste helft waarin Lukaku zelf ook scoorde maar het na een lawine van goals na 45 minuten 2-2 stond, was het Lukaku die een eigen goal maakte en Sevilla met een 3-2 overwinning (en een zesde kampioenschap) naar huis liet gaan. Over anti-helden gesproken.

De Benfica-vloek

De Benfica-vloek zal de meeste fans bekend in de oren klinken. Het is werkelijk bizar hoe vaak deze Portugese club in de buurt van de UEFA Cup is gekomen, zonder hem ooit vast hebben te kunnen houden. Een aantal van de meest opvallende gevallen zijn het verlies tegen Chelsea in de finale van 2013 en de nederlaag tegen Sevilla in de finale van 2014. Deze nipte en vaak dramatische nederlagen in de kampioenswedstrijd zijn symbool gaan staan voor de vloek.

In sommige gevallen breidde de vloek zich uit tot penalty shootouts, waardoor er nog een extra laag van pijn werd toegevoegd. De nederlaag tegen Chelsea in de finale van 2013 werd bijvoorbeeld bezegeld in een spannende strafschoppenserie, waardoor de mystiek van de vloek nog verder werd versterkt. In  totaal is Benfica maar liefst 8(!) keer in de finale te zien geweest, zonder ook maar één keer met een overwinning naar huis te gaan.

Ondanks dat Benfica constant bewonderenswaardig presteert en diep in het toernooi zit, lukt het maar niet om de titel in de Europa League te pakken. Dit heeft geleid tot een gevoel van frustratie bij zowel de fans als de spelers van de club, omdat ze hunkeren naar die ongrijpbare triomf.

De legendarische Radamel Falcao

Radamel Falcao's prestaties tijdens het seizoen 2011-2012 van de UEFA Europa League waren niets minder dan een masterclass in doelpunten maken. Als speler van Atletico Madrid toonde Falcao zijn buitengewone vermogen om constant de achterkant van het net te vinden en speelde hij een cruciale rol in de triomf van zijn team in het toernooi.

Gedurende de wedstrijd liet Falcao een opmerkelijke precisie en kalmte zien als het op doelpunten aankwam. Zijn doelpuntvaardigheid werd vooral duidelijk in de halve finale tegen Valencia, waar hij een gedenkwaardige prestatie leverde. In de eerste etappe scoorde Falcao een sensationele hattrick, waarmee hij zijn veelzijdigheid op het gebied van doelpunttechnieken en posities op het veld liet zien. Deze uitmuntende prestatie bevestigde zijn reputatie als een van de beste spitsen ter wereld.

In de finale stond Atletico Madrid tegenover Athletic Bilbao en opnieuw was Falcao van onschatbare waarde. Hij maakte twee cruciale doelpunten in de finale, waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de 3-0 overwinning van zijn team en hun triomf in de competitie bezegelde. Deze doelpunten onderstreepten zijn vermogen om te schitteren op de grootste podia onder immense druk. Het is eigenlijk ook geen overdrijving om te zeggen dat Falcao het team heeft gedragen en gestuurd naar de overwinning.

Falcao eindigde het seizoen 2011-2012 van de UEFA Europa League als topscorer van het toernooi, wat hem de prestigieuze Gouden Schoen opleverde. Het heeft hem dan ook met enig recht de titel van ‘Koning van de Europa League’ opgeleverd.

Wie wint in 2023?

Zowel Benfica als Sevilla zijn er dit jaar niet bij, dus zij zullen het in ieder geval niet worden, maar de vraag blijft: wie wint dit jaar de Europa League? Liverpool lijkt de favoriet, maar kunnen ze het waar maken? Hoe vaak hebben we grote favorieten wel niet ten onder zien gaan? Kijk maar naar Qatar, waar een aantal grote landen er in no-time uit lagen. De enige Nederlandse club die zich dit jaar heeft geplaatst is Ajax, dus wie weet hoe ver zij nog kunnen komen. Zouden ze kans maken? We gaan het zien vanaf 21 september.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 11-09-2023 20:43 | Bijgewerkt op: 11-09-2023 20:43 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Om je alvast helemaal voor te bereiden op het aankomende seizoen van de Europa League, hebben we hier een aantal bijzondere momenten op een rij gezet.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

HollandsNieuwe