Europa League seizoen 2023/2024 nummers, feiten en cijfers

Dit is het Europa League seizoen 2023/2024 in nummers: feiten en cijfers van dit seizoen.

1 Atalanta bereikte hun eerste UEFA-competitie finale; ze waren de negende verschillende Italiaanse club die de UEFA Cup/Europa League finale bereikte, na Fiorentina, Inter, Juventus, Lazio, Napoli, Parma, Roma en Torino. Alleen Duitsland (tien) heeft er meer.

1 Atalanta is het eerste Italiaanse team dat deze competitie wint in het Europa League-tijdperk. Het laatste Italiaanse team dat de UEFA Cup/Europa League won, was Parma in 1998/99.

3 Leverkusen bereikte hun derde Europese finale, nadat ze de UEFA Cup hadden gewonnen in 1987/88 door Espanyol te verslaan na strafschoppen, en nadat ze verloren van Real Madrid in de Champions League-finale van 2002.

3 Atalanta won met 3-0 bij Liverpool in de eerste wedstrijd van hun kwartfinale. Hoewel ze vervolgens thuis met 1-0 verloren, schakelde het team uit Bergamo het als favoriet beschouwde team uit in Jürgen Klopp's laatste seizoen als coach van de Reds.

5 Vijf spelers noteerden hattricks in de Europa League 2023/24: Vincenzo Grifo (TSC 1-3 Freiburg), Michael Gregoritsch (Freiburg 5-0 Olympiacos), Pierre-Emerick Aubameyang (Marseille 4-3 Ajax), Benjamin Bourigeaud (Rennes 3-2 Milan) en natuurlijk Ademola Lookman (Atalanta 3-0 Leverkusen).

6 Lookman's hattrick was de zesde die werd gescoord in de finale van een grote UEFA-clubcompetitie en de eerste sinds Jupp Heynckes er drie maakte voor Mönchengladbach tegen Twente in de UEFA Cup-finale van 1975.

6 Slavia Praha boekte een record-evenaring met een 6-0 overwinning tegen Sheriff op de tweede speeldag.

9 Leverkusen's totaal van negen overwinningen in Europese competities dit seizoen is hun hoogste aantal in een enkele campagne. Ze wonnen ook negen keer in hun beroemde Champions League-campagne van 2001/02.

12 Leverkusen werd slechts het 12e team dat de groepsfase met een 100% score doorkwam.

16 De Azerbeidzjaanse kampioen Qarabağ bereikte voor het eerst de laatste 16 van een UEFA-clubcompetitie en bezorgde Leverkusen een schrik. Ze hielden de Werkself op een 2-2 gelijkspel thuis en stonden met 2-1 voor in Duitsland in de blessuretijd, waarna Patrik Schick twee keer scoorde om de wedstrijd te keren.

20 Na twee decennia was dit het laatste seizoen van groepsfasevoetbal in de competitie. Vanaf 2024/25 wordt het vervangen door een competitieformaat.

31 Leverkusen eindigde het seizoen als de topscorer van de competitie met 31 doelpunten; Liverpool stond tweede met 29. Het beste vorige doelpuntenseizoen van de Duitse club in Europa was in 2001/02, toen ze 32 keer scoorden en de Champions League-finale bereikten.

33 Marseille's Amine Harit werd 33 keer overtreden tijdens de campagne van zijn team - meer dan elke andere speler - en was ook een van de twee Marseille-teamleden die bovenaan het assist-klassement stonden voor dit seizoen, samen met Jonathan Clauss, elk met zes assists.

34 Pierre-Emerick Aubameyang brak Radamel Falcao's all-time Europa League-doelpuntenrecord (30) door er tien te scoren tijdens de campagne. Falcao behoudt echter het record voor de meeste doelpunten in een enkel Europa League-seizoen: 17 voor Porto in 2010/11.

41 James Ward-Prowse van West Ham had de ongewone onderscheiding om de meeste corners te nemen in deze competitie.

51 Het aantal wedstrijden dat Leverkusen ongeslagen bleef in alle competities dit seizoen voordat ze de Europa League-finale verloren van Atalanta.

62 Atalanta was de 62e verschillende club die deelnam aan een UEFA Cup/Europa League-finale.

66 jaar 117 dagen Gian Piero Gasperini werd de oudste coach die de Europa League won. José Luis Mendilibar hield het record, aangezien hij 62 jaar en 78 dagen oud was toen hij vorig seizoen de competitie met Sevilla won.

88 Leverkusen scoorde later dan de 88e minuut in vijf van hun zeven knockout-wedstrijden.

142 Leverkusen heeft 142 UEFA Cup/Europa League wedstrijden gespeeld (inclusief kwalificatie), meer dan elke andere Duitse club.

439 In totaal werden er 439 doelpunten gescoord in de competitie, een gemiddelde van 3,12 per wedstrijd, wat betekent dat er gemiddeld elke 29 minuten een doelpunt werd gescoord.

1.290 Roma-doelman Mile Svilar speelde de meeste minuten in de competitie van 2023/24. Hij was een van de drie spelers die in 14 wedstrijden speelden tijdens de campagne, samen met de Marseille-paren Amine Harit en Iliman Ndiaye. Svilar maakte ook de meeste reddingen in deze campagne: 54, tien meer dan zijn dichtstbijzijnde rivaal (inclusief twee in een play-off shoot-out tegen Feyenoord).

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 25-05-2024 20:43 | Bijgewerkt op: 25-05-2024 20:43 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Dit is het Europa League seizoen 2023/2024 in nummers: feiten en cijfers van dit seizoen.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.