Sevilla wint de Europa League 2023 ten koste van AS Roma

Sevilla wint de Europa League 2023 ten koste van AS Roma, door de penalty shoot-out beter te nemen in de finale. Met Rekik en Wijnaldum had deze finale ook nog iets een Nederlands tintje.

Doelman Yassine Bounou redde tweemaal in de shoot-out toen de Spanjaarden de trofee voor de zevende keer in de wacht sleepten.

Sevilla's liefdesrelatie met de UEFA Europa League ging door toen ze Roma met 4-1 versloegen na strafschoppen na een 1-1 gelijkspel in de finale van 2023 in Boedapest.

Samenvatting finale Sevilla - AS Roma

José Mourinho zorgde voor een verrassing met zijn teamselectie door ervoor te kiezen om te beginnen met Paulo Dybala, ondanks dat de aanvaller hun vorige vier wedstrijden miste met een enkelblessure, en hij betaalde het vertrouwen van de coach snel terug door te helpen de eerste kans van de wedstrijd te creëren. De Argentijn gleed Zeki Çelik naar binnen, wiens lage terugval op doel werd afgevuurd door Leonardo Spinazzola, die een parry trok van Yassine Bounou.

Dybala's tweede belangrijke betrokkenheid bleek doorslaggevender, want in de 35e minuut schoot hij door naar de scherpe steekpass van Gianluca Mancini en schoot hij kalm over Bounou. Sevilla had tot dan toe weinig laten zien, maar nadat ze van een achterstand waren gekomen om de trofee te winnen in hun laatste drie Europa League-finales, zagen ze er al snel een ander voorstel uit.

De snelle poging van Youssef En-Nesyri werd afgevangen door Rui Patrício voordat een tweede kopbal van de Marokkaanse spits over het dak van het net scheerde. De Spaanse kant kwam nog dichterbij diep in de extra tijd van de eerste helft toen het harkende schot van Ivan Rakitić terug van de paal schoot.

José Luis Mendilibar voerde een dubbele wissel door bij de pauze en stelde Suso en Erik Lamela voor om meer creativiteit in hun spel te brengen tegen een Giallorossi-team dat vijf keer de nul had gehouden in hun voorgaande zeven Europa League-duels. De betrouwbare verdediging van Roma werd echter al snel doorbroken, de 37-jarige Jesús Navas sloeg een rechtse voorzet in die Mancini alleen onder druk van Lucas Ocampos in zijn eigen net kon afbuigen.

Nu was het Roma's beurt om te reageren en ze stonden bijna weer aan de leiding. Eerst verspeelde Bounou Tammy Abraham in een doelman, voordat Roger Ibañez naast ging, waarna ook Andrea Belotti, de vervanger van Abraham, het doel niet raakte uit een slimme vrije trap van Lorenzo Pellegrini. Ondanks al hun dominantie tussendoor, kon Sevilla ook niet binnen 90 minuten een winnaar vormen met twee schoten op doel uit hun 16 pogingen, wat hun gebrek aan scherpte aantoonde.

Die trend zette zich voort in de verlenging en hoewel geen van beide doelmannen in actie kwam tijdens de extra 30 minuten, werden strafschoppen bijna vermeden toen Chris Smalling's loopende kopbal de lat diep in de verlenging in de tweede periode raakte.

Bounou - een expert op het gebied van penalty's en Marokko's wedstrijdwinnaar in hun WK-ronde van 16 triomf op strafschoppen tegen Spanje - maakte zijn belofte waar in de shoot-out, redde van Mancini met zijn benen en raakte de strafschop van Ibañez op de na. Gonzalo Montiel, die de beslissende strafschop scoorde voor Argentinië in de WK-finale, had ook hier het laatste woord en zorgde ervoor dat Sevilla voor de zevende keer werd gekroond.

Opstellingen Sevilla en AS Roma in de finale 2023

Sevilla: Bounou; Jesús Navas (Montiel 94), Badé, Gudelj (Marcão 120+8), Alex Telles (Rekik 94); Fernando (Jordanië 120+9), Rakitić; Ocampos, Oliver Torres (Suso 46), Bryan Gil (Lamela 46); En-Nesyri

AS Roma: Rui Patrício; Ibañez, Mancini, Smalling; Zeki Çelik (Zalewski 91), Cristante, Matić (Boven 120), Spinazzola (Diego Llorente 106); Pellegrini (El Shaarawy 106), Dybala (Wijnaldum 68); Abraham (Belotti 74)

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 01-06-2023 14:43 | Bijgewerkt op: 01-06-2023 14:43 | Auteur: Patrick de Graaf

Reageren

Meer reacties tonen

Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Sevilla wint de Europa League 2023 ten koste van AS Roma, door de penalty shoot-out beter te nemen in de finale.