Terugblik op de Eredivisie 2021/22

Iedereen keek het afgelopen jaar met hoge verwachtingen uit naar het begin van het voetbalseizoen. Net als de afgelopen 35 jaar wist Ajax ook dit jaar weer de eerste prijs van de Eredivisie te winnen. Dit werd echter pas aan het eind van de competitie duidelijk en fans die weddenschappen hadden afgesloten, moesten dan ook gespannen afwachten of hun favoriete club in de prijzen zou vallen.

Ajax wordt gevolgd door PSV, met slechts twee punten verschil. Feyenoord staat op de derde plaats en FC Twente werd vierde in de competitie. Maar hoe hebben deze teams nou gespeeld? Hoe zien de statistieken van de teams van het afgelopen seizoen eruit en wie waren de topscorers? Waren er andere factoren dan de manier van spelen die mogelijk invloed hebben gehad op de gescoorde punten?

Ajax

De koning van het Nederlands voetballen: Ajax wist het dit jaar voor de 36ste keer klaar te spelen de Eredivisie te winnen. In totaal wist de club 83 punten bij elkaar te schrapen, wat niet zoveel is als ze in eerdere jaren hebben gekregen. Dit jaar verschilde ook met andere jaren in dat het tot het eind van de competitie spannend was wie de eerste plek zou winnen. Uiteindelijk won Ajax in totaal 26 wedstrijden, speelden ze er vijf gelijk en verloren ze er dus drie. Een mooi resultaat!

Tijdens de hele competitie kreeg Ajax in totaal maar 19 goals tegen en scoorde 98 keer, waarvan 62 keer tijdens thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA.

Het voetbalteam uit Amsterdam had vrij veel verschillende spelers op het veld staan gedurende het seizoen wegens blessures. Maar Sébastien Haller was duidelijk de topscorer van de Eredivisie met 21 doelpunten, zelfs toen hij in januari tijdelijk niet voor Ajax, maar voor zijn eigen land in de Afrika Cup speelde. Dusan Tadic hielp Haller goed mee met een totaal van 19 assists. De Serviër scoorde bovendien ook nog eens dertien keer en was daarmee de meest waardevolle speler van de Eredivisie.

PSV

PSV eindigde in de Eredivisie net achter Ajax op de tweede plek met 81 punten. Net als Ajax won de club 26 wedstrijden. Het verschil zat hem echter in de vijf verloren wedstrijden en de drie wedstrijden die eindigden met een gelijk spel. Bovendien had PSV ook te kampen met veel rellen en onrust onder fans.

Ze hebben de Eredivisie misschien niet gewonnen, maar PSV wist wel de KNVB-beker te winnen na een spannende finale tegen Ajax en maakten daarmee een hoop goed voor fans van de club.

Topscorer voor PSV Eindhoven was Cody Gakpo. Hij scoorde in totaal twaalf doelpunten en wordt opgevolgd door Eran Ahavi met elf doelpunten.

Feyenoord

De verdediging van Feyenoord was het afgelopen seizoen erg goed. Ze kregen slechts 34 goals tegen (tegenover de 71 doelpunten die ze zelf maakten) en staan daarmee ook op de tweede plek op de lijst van minst gepasseerde verdediging. Bovendien wonnen ze in totaal 22 wedstrijden, verloren ze er zeven en speelden ze er vijf gelijk. Dit zijn zeker geen slechte resultaten en fans van Feyenoord kunnen dus ook zeker tevreden zijn over hoe de club het afgelopen seizoen heeft gespeeld.

FC Twente

FC Twente speelde voor het derde achtereenvolgende seizoen in de Eredivisie en nam het afgelopen seizoen bovendeel deel aan het toernooi om de KNVB beker. De afgelopen twee seizoenen kwam de club op de veertiende en tiende plaats terecht, maar dit seizoen wisten ze flink vooruit te springen en vierde te worden. De club scoorde in totaal 68 punten (een gemiddelde van twee punten per wedstrijd). Topscorer Ricky van Wolfswinkel was verantwoordelijk voor zestien van deze doelpunten.

FC Twente won twintig wedstrijden tijdens de Eredivisie.  De club verloor zes wedstrijden en eindigde acht keer met een gelijkspel.

Het afgelopen seizoen was enorm spannend voor fans en niemand wist hoe het ging eindigen tot het eind van de competitie. Dit was heel bijzonder, want meestal is het al eerder duidelijk. PSV Eindhoven en Ajax hebben echt om de titel gestreden, maar uiteindelijk wist Ajax deze toch nog te behouden. Er werden flink wat mooie doelpunten gemaakt en de emoties liepen soms hoog op, maar het was toch echt een goed seizoen waar we over het algemeen heel tevreden op terug kunnen kijken. 

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 25-07-2022 20:02 | Bijgewerkt op: 25-07-2022 20:02 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Iedereen keek het afgelopen jaar met hoge verwachtingen uit naar het begin van het voetbalseizoen. Ajax wist ook dit jaar weer de eerste prijs te winnen.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Voetbal bij Ziggo Sport