Europa League finale 2024 tussen Atalanta en Leverkusen

Atalanta ontmoet Bayer Leverkusen in de finale van de Europa League 2023/2024 in de Dublin Arena op woensdag 22 mei.

Wanneer: woensdag 22 mei (aftrap 21:00 uur CET)
Waar: Dublin Arena, Ierland
Wat: Europa League-finale 2023/2024

Wat moet je weten over de Europa League finale 2024?

Dit is niet de eerste ontmoeting tussen Atalanta en Leverkusen in de Europa League; in de achtste finales van 2021/22 was het team van Gian Piero Gasperini sterker dan de ploeg van Gerardo Seoane, met een 3-2 overwinning thuis en vervolgens een 1-0 zege in de BayArena. Dat zal een geruststelling zijn voor de Serie A-club, die dit jaar Liverpool uitschakelde in de kwartfinale en een spits heeft in Gianluca Scamacca die op het juiste moment in topvorm is. Echter, weinigen zouden een ontmoeting met het huidige team van Xabi Alonso graag tegemoet zien. Leverkusen, dat vijf keer eerder tweede werd, stormde dit jaar naar hun eerste Bundesliga-titel en kan een treble behalen als ze een overwinning in de Europa League-finale opvolgen met succes tegen Kaiserslautern in de Duitse Bekerfinale op zaterdag 25 mei.

Dit staat in schril contrast met de beroemde campagne van Leverkusen in 2001/02, toen ze tweede werden in de Bundesliga en de Duitse Beker, en als runner-up eindigden in de UEFA Champions League. Het 2-2 gelijkspel tegen Roma in hun halve finale tweede leg was hun 49e ongeslagen wedstrijd sinds het begin van het seizoen (ze hebben die reeks inmiddels verlengd tot 51 wedstrijden), en het enorme aantal cruciale late doelpunten dat ze hebben gescoord, is een maatstaf voor het immense verlangen dat Xabi Alonso in zijn team heeft ingebracht.

Mogelijke opstellingen van Atalanta en Bayer Leverkusen

Dit zijn de mogelijke opstellingen van Atalanta en Bayer Leverkusen voor de finale van de UEL.

Atalanta: Musso; Djimsiti, Hien, Kolašinac; Zappacosta, Éderson, Koopmeiners, Ruggeri; De Ketelaere, Pašalić; Scamacca

Leverkusen: Kovář; Tapsoba, Tah, Hincapie; Stanišić, Palacios, Xhaka, Grimaldo; Wirtz; Frimpong, Adli

Huidige vorm van Atalanta en Bayer Leverkusen

Atalanta

Vorm: WLWWWD

Meest recente resultaat: Lecce 0-2 Atalanta, 18/05, Italiaanse Serie A

Leverkusen

Vorm: WWDWWDD

Meest recente resultaat: Leverkusen 2-1 Augsburg, 18/05, Duitse Bundesliga

Wat krijgen de winnaars van de Europa League 2024?

De UEFA Europa League-trofee is 65 cm hoog en weegt 15 kg. Een zilveren beker op een gele marmeren sokkel, die is ontworpen en gemaakt door de Bertoni-werkplaats in Milaan. Net boven de sokkel lijkt een groep spelers te strijden om de bal, terwijl ze in werkelijkheid de achthoekige 'beker' ondersteunen die is versierd met het UEFA-embleem.

De winnaars van 2023/24 krijgen ook een plek in de vernieuwde groepsfase van de Champions League 2024/25.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 21-05-2024 19:44 | Bijgewerkt op: 21-05-2024 19:44 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Alles wat je moet weten over de UEFA Europa League-finale 2024 tussen Atalanta en Leverkusen. Wanneer is het? Wat zijn de opstellingen?


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.